Tilbage til start | Back to start

                           Beskrivelse af Cypripedium  

Beskrivelse

Description

Andre orkideer/Other orchid

Billeder

Orchis/Cypripedium list

 

Cypripedium


 

Orkideer og især Cypripedium er ikke nogle af de nemmeste planter at få til at gro og trives i haver. Flere orkideer/Cypripedium kræver specielle vækstbetingelser. Vi dyrker dem i en veldrænet spagnumholdig jord, blandet med kattegrus, gammel velomsat bark og perlite. Om vinteren dækker vi flere af dem mod regn og barfrost. Vi dækker dem med en lille plastiktag og gamle blade. Rødderne som kan minde lidt om kvikgræs må ikke lægges for dybt i jorden. Et godt råd er at man begynde med nogle få af de nemmeste arter som f.eks. reginae, henryi og flavum. Langt de fleste tåler en neutral jord, men nogle arter som f.eks. calceolus kræver en kalkholdig jord.
Cypripedium reginae

Denne fruesko kommer fra Nordamerika og bliver ca. 50 cm. høj. Jeg har plantet den i fuld skygge i en fugtig men veldrænet spagnum, blandet med komposterede blade. Om vinteren dækker jeg den knoldlignede rod med en tynd flamingoplade og visne blade.

Cypripedium calceolus

Gror i Asien, Kaukasus og i Europa bl.a. få steder i Danmark. Plantes i halvskygge, ca. 2 cm. dybt i en næringsrig, humusrig og kalkholdig jord.

Cypripedium macranthos
var. hotei-atsumorianum

Kommer fra Japan. Den bliver op til 30 -50 cm. høj og den bære en blomst pr. stilk. Blomsten er 5-7 cm. i diameter. Kræver en ph. over 7.
Jeg har plantet den skygget, i en hævet bed, bestående af spagnum og humus. Jeg drysser lidt kalk omkring den om foråret. Varietets navnet har den fra navnet på den gammel japansk kriger Atsamori.

Cypripedium flavum

Gror i Sydvest Kina (SØ. Xizang (Tibet), NV. Yunnan, Sichuan, V. Hubei, S. Gansu) hvor den er endemisk og her kan den i åbne skovområder, forekomme i store bestande, dog er den stadig relativ ukendt udenfor Kina.

Cypripedium henryi

Kommer fra Kina hvor den forekommer i mikset, løvfældende skov, buskbevokset bjergskråninger og på græsenge; 1800-2800 m.
Planten bliver 30-60 cm. høj. Blomsten er grøn eller gulgrøn 6-7 cm. bred. Det er en forholdsvis nem fruesko og jorden skal være let fugtig, humusrig og med et ph. på 7.

Cypripedium tibeticum
 

Kommer fra Sikkim, Bhutan og det vestlige Kina. Her forekommer den i åbne skove, samt græs og stenede (kalksten) områder; 2300-4200 m. Den bliver 15-30 cm. høj og blomsten er imellem 9-12 cm. bred. Trives bedst i en humusrig jord, iblandet lidt grus og strandskaller. Ph. imellem 6-7. Vil gerne stå fugtig om sommeren, men beskyttes mod regn om vinteren.

Cypripedium plectrochilum
 

Kommer fra det nordlige Burma og Kina. Her forekommer den på stenet grund, sædvanligvis kalksten. Gror i halvskygge, i skovkanter bestående af fyr (Pinus) og gran (Picea) men også i mikset skov; 2300-3600 m. Den kan være lidt vanskelig og dyrkes måske bedst i potte. Jorden skal være kalk- og fiberrig lerjord, blandet med komposteret træ, groft sand og pimpstensgrus. Er nær tilknyttet C. arietinum.