Tilbage til start | Back to start

                          Diverse planter i haven       Beskrivelse

A-G

H-Z

Skæg Iris/Bearded Iris

 

Androsace pubescens

Androsace hører til den store  Primulaceae familie hvor man selvfølgelig også finde slægten Primula. Mange Androsace er vanskelig at dyrke, heriblandt A. pubescens. Den kommer fra de Europæiske alper og kræver en veldrænet, stenet jord og fuld sol.

Anemone heldreichii Er endemisk på øen Kreta og betragtes af nogle som en underart af Anemone hortensis. I naturen forekommer blomsten allerede i februar-april.  
Asarum maximum Hasselurt, Asarum er en slægt i den botaniske familie Aristolochiaceae, med arter i Asien, hvoraf de fleste findes i Japan og Kina. En art findes i Europa og fem i Nord Amerika. A. maximum kommer fra Kina og har stedsegrønne, grå marmorerede blade. Den rødbrune blomst viser sig om foråret.
Cardiocrinum cathyanum En sjælden art af kæmpelilje fra Kina. Den har mere splittede blomster end den mere kendte C. giganteum. Cardiocrinum blomstre kun hver 5.-6. år og efter blomstring dør løget, dog først efter at har sat nye sideløg. Som bladplante er den også køn. Den får store, frodige, blanke blade, som godt kan blive angrebet af snegle og liljebiller.
Crinum x powelli alba En hvid form af Hageliljen. En smuk plante der får op til 4-8 store tragtformede blomster og brede dekorative blade. Den er lidt sart og bør plantes beskyttet evt. op af en sydmur. Plantes i en god havejord og med spidsen lige i overfladen. Den er velegnet som krukkeplante, hvis man opbevarer krukken frostfri om vinteren.
Crinum macovani Slægten Crinum består af ca. 100 tropiske eller subtropiske vækster. Hovedsalig løgvækster. Crinum macovani kræver som de andre Crinum en lun og beskyttet voksested og er mere sart end den kendte Crinum x powelli. Den er en fortrinlig baljeplante, blot man huske at opbevare baljen frostfrit om vinteren. Crinum formeres ved sideløg.  
Calceolaria uniflora Denne plante kommer fra det sydlige Partagonien i Argentina. Den er ikke helt hårdfør, vi har plantet den i en klyne og her ser det ud til at den trives fint.

Eranthis cilicica

Løvet hos denne art af Eranthis, er bronce-grøn, stilken er rødlig og blomsten er mere gul. Samme vækstbetingelse som E. hyamalis.
Eranthis x tubergenii "Guinea Gold"

En krydsning imellem den almindelige Eranthis hyemalis og arten Eranthis cilicica. Planten og blomsten er større og blomstrer i længere tid end E. hyemalis. Den er steril og sætter dermed ikke frø.

Eranthis hyemalis
flora plena
Eranthis er græsk og betyder "Forårsblomst" Den fyldte form af alm. Eranthis kræver samme vækstbetingelser som denne. Den fyldte form sætter også frø og man kan være heldig at afkommet også har dobbelte blomster.
Gentiana sino-ornata Høstensian blomster i september/oktober og kan forsætte til frosten kommer. Den kræver fugtig, lyst surbund. Høstensian er normal blå men kan også være hvide og blå med hvide spidse.
Hosta "Pandoras Box" En af nyeste små Hosta, kun 10 cm. høj og moderat vækst. I juni-august måned får den små lavendelblå blomster. Den er opstået fra den ren grønne H. "Baby Bunting" og kan slå tilbage hertil.
Lewisia tweedyi

L. tweedyi er sværere end den mere kendte L. cortyledon, men også kønnere og derfor også værd at prøve. Den skal plantes i en veldrænet jord, gerne lidt surt og vinterdækkes mod regn om vinteren.

Meconopsis betonicifolia

"Tibets blå valmue" gror godt i en fugtig, næringsrig, skovbundsjord, gerne i halvskygge. Højden er omkring 60-80 cm.

Nomocharis saluenensis

Er en løgplante fra Kina som hører til liljefamilien. Den skal plantes i en veldrænet sur skovbundsbed, godt med humus. Den trives fint i både sol og halvskygge. Den blomstrer i begyndelsen af juni

Nomocharis sp.
(Jens Nielsen)
Nomocharis er en urteagtig, flerårig løgplante. Løget er hvid, uden hinde og består af mange overlappende kødfulde skæl. Jeg har plantet den i en veldrænet skovbundsbed og dækker den af mod regn om vinteren. Planten er lavet fra frø, indsamlet af Jens Nielsen. Han har flere gange været på ekspedition til Kina for at samle frø.

Nomocharis aperta

Der findes i alt ca. 7 arter af Nomocharis. Deres udbredelse er Kina, Burma og Indien. N. aperta blomster i juni-juli og er meget varierende. Blomsterfarven kan være rød, pink eller lysegul. Vækstbetingelse er som de andre Nomocharis.

Nomocharis aperta
ACE 2271

Stammer fra frø indsamlet af AGS. i Kina. ACE = Alpine Garden Society China Expedition. 2271 er et frønummer.

Nomocharis x finlayorum

En gruppe af kraftige, hårdføre hybrider mellem N. pardanthina og N. farrerii. Kræver samme vækstbetingelser som de andre Nomocharis.

Sternbergia colchiciflora

Lille løgplante fra Frankrig, Spanien, Ungarn, Tyrkiet og Iran hvor den gror på tørre bjergskråninger. Jeg har plantet mine løg i en veldrænet skovbundsbed. Blomster om efteråret. Løget er frostfølsom og bør beskyttes.

Sarracenia
"Trompetblad"

En ret spændende planteslægt på i alt 8 kødædende arter, alle fra Nordamerika. De fleste, måske alle, er hårdføre i Danmark. De har deres navn efter den franske botaniker Michel Sarazin (1659-1734).

Sarracenia

Det er sumpplanter. Jeg har alle mine plantet i spagnum klyner, omkring et bassin. I naturen gror de på fugtige, sure tørvemoser. Dog ikke i direkte vand.

Sarracenia

De særprægede blade er formet som et hylster, hvori der et væske. Planten lokker insekter til at lande på bladkanten. De insekter der falder eller glider ned i bladet, opløses i væsken og heraf optager planten næring.

Sarracenia

Den i det hele taget særpræget plante, får også en særpræget blomst. I juni-juli måned kommer der en op til 50-100 cm. stilk, afhængig art. Herpå og igen afhængig af hvilken art, gule eller purpurfarvet blomster.

Sarracenia

Jeg har engang læst at Sarracenia skulle have forvildet eller blevet udplantet ud i naturen, i Nordeuropa. Jeg har også læst at man har prøvet at lade denne art, blive en del af den danske natur på små lokaliteter.