Tilbage til start | Back to start

                          Fritillaria     Beskrivelse

 

 

 

 

Fritillaria

Fritillaria er en slægt der står liljer og Nomocharis meget nær, så nær at flere arter har skiftet fra den ene til den anden slægt. Der findes ialt ca. 150 arter og underarter af Fritillaria, Dens udbredelsesområde er sådan set over hele den nordlige halvkugle. Langt de fleste Fritillaria kræver en veldrænet jord og er derfor velegnet til stenbedet.

Fritillaria assyriaca

Kommer fra det østlige Tyrkiet og det nordlige Irak. Den trives bedst i en sandblandet muld, ikke for tør. Efter blomstringen midt på foråret sætter den mange nye løg. En af de nemme Fritillaria.

Fritillaria crassifolia

En populær Fritillaria, måske fordi den er ret nem. Den bliver normal 15-25 cm. høj, men nogle former kan blive op til 35 cm. Den er fundet mange steder i de sydvestlige bjerge i Tyrkiet, men også i Libanon og på kalkstensklipperne i Iran.

Fritillaria drenowskii

Kommer fra Bulgarien og Grækenland, hvor den gror i områder med sparsomt bevoksning af fyrretræer og buske. Kræver at jorden er let fugtig sommer og efterår. Den foretrækker en kold efterår, fuldt af en kold vinter (men ikke for fugtig) og en fugtig og varm forår.

Fritillaria gracea
ssp. thessala

Den er udbredt og tit fundet i det nordlige Grækenland, sydlige Bulgarien og i Albanien. Foretrækker en veldrænet stenbed, i fuld sol. Den bliver omkring 20-30 cm. høj.

Fritillaria hermonis
ssp. amana

Den gror vild i det sydlige og østlige Tyrkiet, igennem Syrien og i Libanons bjerge. Denne art trives bedst i en basisk stenet jord og vil gerne, en gang om året,  have en topdressing af velomsat kompost.

Fritillaria involucrata

En nem og ret blomstervillig, udendørs Fritillaria og en af de mest populærere. I naturen er den blevet ret sjælden og findes nu kun på afsidesliggende steder i de franske og italienske alper.

Fritillaria latifolia
var. aurea

Den gule form af latifolia kommer fra det centrale Tyrkiet, hvor den gror på kalkstensklipper. Den hører til de vanskelige og for at lykkes kræver den et veldrænet gro medie, fugtig jord når væksten starter om foråret, men resten af året skal den have det tørt. For meget væde er direkte dræbende.

Fritillaria meleagris alba fl.pl.

Fyldt form af den alm. hvide Vibeæg. Den fyldte form ses meget sjælden. Jeg fik min eksemplar af en god ven, der fandt den i en have på Mors.

Fritillaria messanensis

En art der er ret udbredt i landene omkring Middelhavet og den eneste Fritillaria der gror i Nord Afrika. Den forekommer på græsklædte bjergskråninger. Den er meget lignende F. graeca og F. involucrata.

Fritillaria michailovskyi

En af de mest kendte Fritillaria, og ikke særlig svær. Jorden skal være grusblandet muld, som bliver meget kold om vinteren og kold og tør om sommeren. Løget behøver kulde for at fremme blomstringen. Den forekommer på græsklædte alpine enge i det nordøstlige Tyrkiet, især omkring søerne Van og Kars.

Fritillaria montana

En Fritillaria med en stor udbredelsesområde, fra det sydlige Frankrig, det nordlige Italien, igennem Jugoslavien, til det nordlige Grækenland. Her gror den på stejle skrænter imellem højt græs og små buske. Det er en god og nem Fritillaria.

Fritillaria pallidiflora

Kommer fra det centrale Asien. I naturen forekommer den på fugtig tørvagtige enge, som aldrig tørre ud. Plant den lyst blandt Rhododendron i surbundsbedet. 

Fritillaria pudica

En af de mest populærere Fritillariaer, men absolut ikke en af de nemmeste. Den kræver en veldrænet sten- eller screebed eller en trug. Den kommer fra de kolde Rocky Mountains, i det nordvestlige Nord Amerika.

Fritillaria puquiensis

En sjælden Fritillaria fra Kina. Den er ikke særlig vanskelig, trives godt i en veldrænet, let fugtig surbund, i fuld sol

Fritillaria pyrenaica

En meget nem Fritillaria og en planter der ikke er vanskelig angående vejret. Som navnet hentyder kommer den fra Pyrenæerne, hvor den gror på isolerede, græsklædte, stenede skråninger. Den er blevet ret sjælden på den franske side, men på den spanske side forekommer den tit, her sammen med F. lusitanica, som den ligner en del. Plant den i skovbundsbedet.

Fritillaria sewerzowii

Den har en stor udbredelsesområde f.eks. i Kyrgyzstan, Kasakhstan, Afghanistan, det nordlige Pakistan, Kashmir og dele af Kina. Her forekommer den på bjergskråninger. I haven kræver den en veldrænet gromedie i fuld sol til let skygge.

Fritillaria tubiformis

Den bliver tit forvekslet med F. latifolia, selv om den som regel er større og med grågrønne blade og det ser ud som om den er nemmere at få til at gro. Den kommer fra Frankrig og Italiens enge.