Tilbage til start | Back to start

                           Paeonia/Beskrivelse  

Beskrivelse

Description

Artikel og planteliste

 

Articles in English

 

Billeder/Photos

Pæon Historie, Pasning og Pleje

Paeonia list

 

History, Planting and Care

List of my Paeonia

 

Arter/Species

 

 

Arter/Species  
Paeonia anomale

Sibirisk pæon har en utrolig stor udbredelse. Navnet anomale betyder usædvanlig og hentyder til de findelte blade, som denne pæon bl.a. kendes på. Bladene får en brunorange farve om efteråret. Stilken bliver op til 50 cm. og blomsten variere i farven rød. De store rødder, koges og spises af tartarerne i Mongoliet.

Paeonia  delavayi
var. angustiloba gul form
syn. potaninii

Tibetansk træpæon som før blev regnet som en selvstændig art, i dag regnet som en varietet af P. delavayi. Blomsten er lignende delavayi men den bliver ikke så høj som delavayi, kun 1 meter. Denne flotte gule form som kan ses på et billeder under arter, fik jeg ved en plantebytning. Jeg ved ikke om den er frø konstant.

P. delavayi
forma lutea

syn. lutea

Efter en del forvirring omkring denne træpæon, mener man, det sandsynlig er en gulblomstret form af den rødblomstrede P. delavayi. Hedder på dansk "Gul pæon" Blomsten er ikke så stor, ca. 10-12 cm. i diameter. Blomsten har som P. delavayi (Yunnan pæon) en behagelig svag duft.

Paeonia emodi

Himalaya pæon, forekommer i Afghanistan, Kashmir og det nordlige Pakistan, hvor den gror i skovrydninger. Trods det at denne pæon er fuld hårdfør, har den ry for ikke at være let at dyrke. Dyrkes måske bedst i en veldrænet muldjord i halvskygge. Højden er imellem 75cm.- 1m.

Paeonia mascula
ssp. triternata
syn. corallina

Underart af P. mascula rude-pæon, er tidligere blevet anset for en selvstændig art under navne som P. daurica eller P. corallina. Afviger fra andre underarter af P. mascula ved sine bølgede bladrande. Får en meget fin høstfarve, med farver i varm orangebrun.
Paeonia mairei En meget sjælden art fra de to kinesiske provinser Yunnan og Sechuan. Planten bliver ca. 45 cm. høj og blomstrer sen forår eller i forsommeren.
Paeonia mlokosewitschii Kaukasisk pæon. Populært bliver den kaldt "Molly-the-Witch. Den bliver omkring 90 cm. høj og hører til de pæoner der blomstrer tidligt.

Paeonia mlokosewitschii
rosea form

Dette må være en krydsning af mlokosewitschii og også her må der være tale om en krydsning, opstået i en have. Planten findes ikke beskrevet i litteraturen.

Paeonia mlokosewitschii
rød form

Endnu en farvevariantaf P. mlokosewitschii, formodentlig en krydsning opstået i en have. Planten findes ikke beskrevet i litteraturen, men kan af og til findes på diverse frølister.
Paeonia mlokosewitschii
Wendelbo form

En pæon som er købt i Sverige. Den er lav og kompakt og får en fantastisk gul blomst. Jeg har fået den under navnet Paeonia mlokosewitschii x Wendelhøj som jeg tvivler på er rigtig. Per Wendelbo indsamlede en P. mlokosewitschii i Azerbaijan, beskrivelsen af denne er lig med min pæon og derfor tror jeg der er tale om samme pæon.

Paeonia mollis Blød pæon. En gammel pæon der siges at komme fra Rusland og skulle være kommet til Europa i det forrige århundrede. Men det hele er lidt uvist og den er aldrig blevet fundet i naturen. Det er en fin og kompakt plante ca. 45 cm. høj og med blågrønt løv. Den er steril og det gør, at der diskuteres om det i hele taget er en hybrid og ikke en art. Findes også med hvide blomster.
Paeonia obovata
rosa form
Korea pæon. Gror i bjergene i Kina, Sibirien, Japan og Korea. Der findes også en varietet med hvide blomster.
Paeonia officinalis fl.pl.
Bonderose
Den kendte bonderose som alle nok kender. Helt tilbage til 1600 tallet er de fyldte former beskrevet. Højden er fra 35-60 cm.

Paeonia officinalis
'
Rosea Superba Plena'

Den lyserøde fyldte Bonderose er sammen med den hvide og den røde, gamle favoritter i vore haver. Bliver ca. 60-70 cm. høj, men bør bindes op.
Paeonia officinalis
var. banatica
En underart af den kendte bonderose, som den ligner meget i løvet. Denne underart stammer som navnet siger, fra Banat regionen i Rumænien, Ungarn og Serbien.
Paeonia peregrina Balkan pæon. Skålformede blomster ca. 12 cm. brede. Trives bedst på en lun placering. Planten bliver ca. 50 cm. høj. Bladene er dybt indskårne og blanke. En meget køn art, både i knop og fuld udsprunget.
Paeonia rockii

Rocks pæon har før hørt ind unde P. suffruticosa, men har nu sin egen navn. Denne pæon, som er en af de kønneste, har en stor blomst på ca. 15 cm. i diameter. Den har ry for at være vanskelig at dyrke. Jeg har plantet den op af en østvendt mur og her ser det ud til at den trives fin. Jorden er en ret tung muldjord. Der findes flere farve former, men den rigtig art er hvid med blodrød midte.

Paeonia rockii hybrid

En træpæon jeg selv har lavet fra frø. Den har fyldte lyserøde blomster med blodrød midte. Billede kan ses under arter.

Paeonia sinjiangensis

En relativ ny pæon fra Xinjiang provinsen i Kina, opdaget i 1979. Ligner P. anomale og P. veitchii, men adskiller sig fra dem bl.a. ved kun at have en blomst på hver stængel.

Paeonia stevaniana

Steven`s pæon er en sjælden art fra Kaukasus, hvor den findes i en forholdsvis lille område (Meskhetia, imellem Akhaltzikh og Atskur) Her gror den i skove og under buske, i bjergområderne. Stilken bliver omkring 50-100 cm. og blomsten er i udspring lysegul. Den blev før regnet som en underart af P. wittmanniana.

Paeonia suffruticosa Kaldes "almindelig træpæon" Man har fundet ud af at P. suffruticosa ikke er art, men en krydsning, hvori der indgår fire andre arter P. jishanensis, P. ostii, P. yananensis og P. rockii. De pæoner man oftest ser på planteskoler er P. suffruticosa og de er lavet i Kina eller Holland og som regel sidder der en fin skilt med billede af en blomst, ved planten. Man går ud fra at sådan ser blomsten ud, på planten man er ved at købe, dette er dog sjældent tilfældet.
Paeonia tenuifolia Trådpæon. En meget smuk art og en art der blomstrer tidligt. Planten bliver 30-60 cm. høj. De røde, 6-7 cm. brede blomster, sidder enkeltvis på stænglen. Støvdragerne hvoraf der er mange, er gule og blomsten er velduftende.
Paeonia tenuifolia v. lithophilla I 1995 beskriver man at botaniker fra Kaukasus, nævner flere varieteter af Paeonia tenuifolia. Disse er ikke blevet forsket af vestlige botaniker og det er tvivlsom om alle ville få status af varietet. Det ser ud til at der er tre som adskiller sig: P. tenuifolia ssp. biebersteiniana, der får bredere blade end selve arten. og P. tenuifolia v. lithophila har kun 10-20 cm. lange bladstængler. Bladtrådene er længere hos P. tenuifolia ssp. carthalinica.
Paeonia tenuifolia Rosea

Lyserød form af Trådpæon

Paeonia veitchii Kinesisk pæon. Indsamlet til planteskolen Veitch i London i 1907, deraf navnet. Har fin delte blade. Blomsten er lyserød til magentarød og tidlig. 20-50 cm. høj.

Paeonia veitchii
var. woodwardii

En varietet af Kinesisk pæon. Den bliver ikke så høj som selve arten, kun 30 cm. Blomsten er lyserødt hvor den ved selve arten er lyserødt til magentarødt. Den minder meget om Komarovs pæon Paeonia beresowskii.

Silkepæoner/Hybrids  
Paeonia
'Adolphe Rousseau'

Bliver ca. 95. cm høj og blomstre tidlig til mellem med halvfyldte, røde blomster, der har en ret ubehagelig duft.

Paeonia
Aksel Olsen Nr. 1
En pæon lavet af den kendte planteskole ejer Aksel Olsen fra Kolding. Geografisk Have
Paeonia
'Alexander Steffen'
En flot pæon med en fin og sund løv. Blomsterfarven er særpræget, laksefarvet med rosa skær. Blomsten er enkelt og stor.
Paeonia 
'Ama-no-Sode'
syn. 'Globe of Light'

Langstilket, middelhøj sort velegnet til afskæring. Blomster middeltidlig med store skålformede blomster. Farven er yderst lys rosa, inderst et stort felt af lysegul, mørkegul og rosa. Rigt blomstrende.

Paeonia
anomale No 21 (fejl)

En plante fra P.C.O. Nørgård. Jeg mener ikke det kan være P. anomale på grund af dens blade er ca. 5 cm. brede.
Paeonia
'Babara'
En anemoneblomstrende pæon af Polsk oprindelse. De funklende lyserøde blomster kommer sen på en ca. 80 cm. høj stilk.
Paeonia
'Bess Bockstoce'

(USA 1955) 60 cm. høj pæon med duftende, rosa fyldte blomster der holder længe. Efter et par dage ændrer farven sig, så den bliver hvid, sag lyserød, men med et rosa midte. Det er en pæon der sjældent udbydes til salg. I Canada kaldes den "Rose Heart" eller "Rose Heart Bockstoce".

Paeonia
'Carrara'

Hvide anemoneformede blomster med gullig hvide petaloider.

Paeonia
'Chocolate Soldier'

Auten, USA 1939. En krydsning imellem P. lactiflora og P. officinalis. Som regel er den anemoneformet, men både enkelte og dobbelte blomster kan forekomme. Blomsten kommer tidlig på en ca. 70 cm. høj stilk.

Paeonia
'Claire de Lune'

"Monsieur Jules Elie x mlokosewitschii. Anses for en af de bedste enkelte, med lysegule, let krøllede kronblade og mørkegule støvdrager. Men hører desværre til de mere vanskelige hybrider.

Paeonia
'Coral Charm'

Wissing, USA 1964. Den koralrøde blomsterfarve er ret efterspurgt. Knoppen, der er mere mørk i farven, blegner ved udspring. Blomsten kommer tidligt, på en mindst 90 cm. høj stilk.

Paeonia
'Do Tell'
(fejl/hvid )
En af P.C.O. Nørgårds planter. Han kaldte den for Do Tell, men det er fejl. Måske en frøplante.
 
Paeonia
'Do Tell'
(fejl/rød)
En af P.C.O. Nørgårds planter. I hans notater står, at dette er en frøplante af P. Do Tell. Farven er helt fejl. Måske en krydsning, opstået i en have.
Paeonia
'Eva'

En plante jeg har fra P.C.O. Nørgård. Den har enkelte til halvfyldte, blomster, farven er mørk pink. Blomstrings tidspunkt ligger midt på sæsonen.

Paeonia
'Festiva Maxima'

En gammel men stadig populær pæon, fremavlet i Frankrig i midten af 1800 tallet. Den er rigt blomstrende og får velduftende blomster på en ca. 100 cm. høj stilk.

Paeonia
'Firebell'

Mains 1959. De fyldte, knaldrøde blomster kommer tidligt på en op til 85 cm. høj stilk.

Paeonia
'Gieleana'

Jeg har ikke kunnet finde beskrivelse om denne smukke pæon, kender du den hører jeg gerne fra dig. Jeg har min eksemplar fra P.C.O Nørgård.

Paeonia
'Hawaii'

Blomsten er anemoneformet eller fyldt og kommer midt på sæsonen, på en ca. 85 cm. høj stilk.

Paeonia
'Hari-ai-Nin'

En meget køn sort, ca. 90 cm. høj. Får røde, anemonelignende blomster. Petaloiderne er røde med gule stænk. Blomsten er mere rød ellers kan den godt minde lidt om P. off. "Anemoniflora Rosea"

Paeonia
'Immaculéé'

En god og sund pæon, hvide kronblade og hvide petaloider. Blomster fra midt til sen på sæsonen og bliver ca. 80 cm. høj.

Paeonia
'Isani Gidui'

Kommer fra Japan (1928) ellers ukendt oprindelse. Måske er det rigtige navn Isami-Jishi og Isani Gidui et synonym navn. Den bliver 80 cm. høj og blomstre midt på sæsonen med ekstrem store blomster, der altid har en perfekt form.

Paeonia
'Jan van Leeuwen'

Efter min mening en af de bedste hvide sorter. Med halvfyldte blomster og gule petaloider.

Paeonia
'James Crawford Weguelin'

Officinalis kultivar som har været i handlen siden begyndelsen af 1900 tallet. Kommer fra USA. En krydsning hvori P. peregrina måske indgår. Ca. 80 cm. høj.

Paeonia
'Jens Højbjerg'

En unavngiven pæon, som P.C.O. Nørgård fik af Jens Højbjerg, der har den fra sin  mor. Jens Højbjerg bor i Hørdum i Thy.

Paeonia
'Karl Rosenfield'

En fin pæon fra USA. Blomsten kommer midt til sen på sæsonen og er store, kugleformet og funklende højrøde. Bliver op til 80 cm.

Paeonia
'Kelway`s Brilliant'
syn. Una Howard
En japansk silkepæon med karminrøde kronblade og petaloider. Blomster midt til sen på sæsonen og bliver ca. 90 cm. høj.

Paeonia
'Kelways Glorius'

En gammel kendt og sund sort, nok en af de bedste. Den får tætte fyldte, renhvide blomster med røde stænk og fin rosenduft.
Paeonia
'La Perle'
Crousse, Frankrig 1886. De stærkt duftende, fyldte, sart lyserøde blomster kommer midt på sæsonen, på en ca. 80 cm. høj stilk. Det er en rigt blomstrende plante.
Paeonia
'Little Medicine Man'
Efter hvad jeg har kunnet finde ud af er navnet opstået som en handelsnavn for den kinesiske pæon "Fen Yu Nu" og har også heddet Pink Jade og måske flere navne. Den blomstre tidlig og bliver ca. 68 cm. høj.
Paeonia
'Lois Arleen'
Fyldte, rosarøde blomster med gule petaloider.
Paeonia
'Lotus Queen'

En attraktiv japansk silkepæon med cremehvide blomster. Blomster midt på sæsoner og bliver godt 80 cm. høj. 

Paeonia
'Madame de Verneville'

Crousse, Frankrig 1885. Får velduftende, særprægede, smukke blomster. De yderste kronblade er store, midt i blomsten er der en mængder af mindre kronblade. Farven er hvid med en gul tone. Det er en rigt blomstrende og hurtigt voksende plante.

Paeonia
'May Music'

Store flotte, enkelte ferskenfarvede blomster der kommer tidlig på en ca. 90 cm. høj stilk.

Paeonia
'Miss America'

Mann-van Steen, USA 1936. En efter min mening, smuk pæon, med duftende og meget store lyserøde/kridhvide blomster med gule støvdrager. Knopperne er lyserøde. Væksten er langsomt, men med tiden bliver der en stor, rigt blomstrende plante.

Paeonia
'Mme Louise Mere'

Middelhøj, langstilket. Blomsten stor. Farven lys lillarosa, rødstribet. Duften sød rosenagtig. Ret rigt blomstrende. Ligner P. "Koningin Wilhelmina"

Paeonia
'Monsieur Martin Cahuzac'

Dobbelte mørk rødviolette-granatfarvede blomster. Gammel fransk sort fra 1899. Kraftig voksende. 90 cm. høj.

Paeonia
'Morning Lilac'

Sektionshybrid. Anderson 1999. En 90 cm. høj stærk plante, med en fin mørkegrøn løv. De store blomster, der kommer midt på sæsonen, er enkelte eller halvfyldte.

Paeonia
'Mr. G.F. Hemerick'

En gammel pæon fra 1930. Blomsten er anemoneformet og kommer sent på sæsonen. Stilken bliver ca. 70/80 cm. høj.

Paeonia
'Mrs. Edward Harding'

Alice Harding var en stor amerikansk plantekender og planteskoleejer. Især pæoner stod hendes hjerte nær. Hun fik tre pæoner opkaldt efter sig bl.a. P. Mrs. Edward Harding. Den blomster midt på sæsonen og bliver ca. 90 cm. høj.

Paeonia
'Murillo'

(Goos & Koenemann 1910) En P. sinensis sort med enkelte, sart rosa blomster. Har en god, kompakt vækst.

Paeonia Naubunishiki

En af P.C.O. Nørgårds planter. Peder købte den af Aksel Olsen der fik den hjem fra Japan.

Paeonia Nick Shaylor

En fin pæon der har vundet guldmedalje to gange. De store, fyldte blomster er først svag lyserødt, senere skifter de til hvidt, undtaget i midten. Trods sine kun 70 cm. bør den bindes op.

Paeonia Nigricans

Oprindelse ukendt. En P. sinensis sort med fyldte, mørkerøde blomster.

Paeonia Noemi Demay

Calot, Frankrig 1867. Det er en gammel, men stadig afholdt pæon. De fyldte, lyserøde blomster er duftende og kommer på en ca. 85. cm. høj. Blomstringstidspunktet er midt på sæsonen.

Paeonia "Nøkkerose"

En pæon lavet af planteskole ejer Aksel Olsen fra Kolding. Geografisk Have

Paeonia officinalis 'Anemoniflora Rosea'

En utrolig køn lille sort, kun ca. 20-25 cm. høj. Blomsten er rød og enkelt og ligner en anemone, deraf navnet. Den trives bedst i fuld sol.

Paeonia off. lobata
'Sunshine' 
Blomsten er glødende orangerød og enkelt, meget iøjefaldende. 50 cm. høj.
Paeonia
'Oriental Gold'

Itoh hybrid, Japan. Man arbejdede i mange år på at krydse staude- med træpæoner, kaldt "Sektionshybrider". Toichi Itoh krydsede i 60'erne, træpæon "Alice Harding" med staudepæon "Kakoden" Skæbnen ville at Toichi Itoh døde inden han så dem blomstre. Louis Smirnow bragte dem til USA og udvalgte fem gule sorter og gav dem forskellige navne, deriblandt "Oriental Gold".

Paeonia
'Pastel Splendor'

Sektionshybrid. 90 cm. høj. Stængel og blade er mere grove end hos almindelig staude pæon. Blomsten er utrolig stor.

P.C.O. NØRGÅRD

 

Den gamle gartner på Mors blev Peder kaldt. I hans utrolige planteskole kunne man finde mange planter som ikke fandtes i andre planteskoler. Han havde store samlinger af husløg, Hosta, dagliljer, Agapanthus og pæoner samt mange mange flere. Peder døde den 30. september 2003 i en alder af 86 år. På billedet er han fotograferet sammen med Poul Odgaard der var hans trofaste medhjælper i planteskolen.

Paeonia wittmanniana x
'Mai Fleuri'
Krydsning imellem P. wittmanniana og P. "Mai Fleuri. Krydsningen er lavet af P.C.O Nørgård. Der er i alt 7 udvalgte krydsninger som hedder P.C.O. Nørgård nr.1 til nr.7.
Paeonia
'Pecher'
En fin og sund pæon med hvid/creme farvede, enkelte blomster og gule støvdrager. ca. 70 cm. høj. Jeg tvivler på at denne pæon har det rigtige navn.
Paeonia
'Philomele'
Calot 1861. God pæon med fin farvekombination, gammel-rosa pink  og elfenbenshvidt. Blomsten er anemoneformet og ret duftende. Den er rigt blomstrende og får også en fin efterårsfarve.
Paeonia
'Prairie Moon'
En af de smukkeste, med store halvfyldte lysegule blomster. Blomstringstiden er tidlig til mellem og den bliver ca. 80 cm. høj.
Paeonia
'Red Charm'
En sund og gammel sort, ca. 90 cm. høj. Den får store kugleformede blomster, i en højrød farve. Blomstringsperioden er tidlig og lang.
Paeonia
'Sarah Bernhardt'

Lemoine 1906. En gammel men stadig utrolig populær plante, hvilket man godt forstår når man ser de duftende, store, fyldte, lyserøde blomster på 90 cm. høje stilke, der kræver en pind for at holde blomsten. Rigt og sen blomstrende. "Umbellata Rosea" og "Chiffon Parfait" ligner og sidst nævnte skulle endda være bedre end "Sarah Bernhardt"

Paeonia
'Satus Queen'
Har ikke kunnet finde beskrivelse omkring denne pæon. De hvide, enkelte, anemoneformede blomster kommer på en ca. 80 cm. høj, stiv, stilk.
Paeonia
'Sea Shell'
Dette er vel nok en af de bedste, enkelte pæoner. En kraftig plante og de velduftende blomster der er fin til afskæring, sider i lang tid. Blomster sen.
Paeonia
'Smouttii'
Krydsning imellem P. anomale og antagelig P. lactiflora. En ejendommelig hybrid med fligede blade. Blomsten højrød.
Paeonia
'Snehvide'
En pæon lavet af planteskole ejer Aksel Olsen fra Kolding. Geografisk Have
Paeonia sp.
Red
En pæon som jeg har købt som P. wittmaniana.
Paeonia
'Stadust'
Registreret af Mrs. Elizabeth Falk, Plainfield, Illinois i 1964. Den er en af forældrene til Glasscock hybriderne. De kønne elfenbenshvide blomster kommer tidligt på en stiv, 80 cm høj stilk.
 Paeonia
'Sunny Girl'

Både Sunny Girl og Sunny Boy blev registreret i American Peony Society i 1985 af Chris Laning, men de er stadig meget sjældent udbudt til salg. Begge har dobbelte lysegule blomster, men Sunny Boy adskiller sig fra Sunny Girl, ved at have rødlige strejf ved kronbladenes base og Sunny Girl bliver også lidt større end Sunny Boy.

Paeonia
'Tuyerline'

En nem og sund silkepæon med hvide, halvfyldte blomster.

Paeonia
'Westerner'
Anemoneblomstrende, lyserøde og med mange lysegule petaloider. En stærk plante. Bliver ca. 90 cm. høj. Blomstre midt på sæsonen.
Paeonia
'White Cap'
En utrolig flot japansk silkepæon med rødbede-røde blomster og hvide, ved basen svag lyserøde petaloider. Blomster midt på sæsonen og bliver ca. 80 cm. høj.
Paeonia
'White Wings'

En gammel sort med hvide, enkle blomster, der har en svag duft. Højden bliver ca. 80 cm.

Paeonia
'Wilbur Wreight'

Kelway 1909. En pæon med røde/rødbrune blomster og attraktiv center af gule støvdrager. Er beskrevet som enkelt, men kan godt have to og tre lag kronblade. Stilken er stiv og oprejst, ca. 80 cm.

Paeonia
'Wladyslawa'
Er af Polsk oprindelse. I udspring er kronbladene mørk lyserøde, med gule støvdrager. Den falder til næsten hvid.
Paeonia
'Yellow Crown'

En pæon lavet af Toichi Itoh ved at bestøve en staude pæon med pollen fra en træpæon. Disse kaldes Itho hybrider. De skal dyrkes på samme måde som staude pæoner. Der findes flere gule former og der er siden lavet flere end dem Itho lavede, også i andre farver og disse kaldes sektionshybrider.