Tilbage til start | Back to start

                          Hepatica beskrivelser  

Beskrivelse

 

Diverse planter/Beskrivelse

 

Billeder/Photos

 

Billeder/Photos

 

Billeder/Photos

Hepatica nobilis

Diverse arter/Different species

 

Hepatica nobilis var. japonica

Bladformer/Leaf forms

 

Mine egne krydsninger/ My own cross

Hepatica list

Hepatica

Hepatica hører til ranunkelfamilien og er en lille slægt, bestående af kun 5 til 9 arter. Den gror godt i en skovbundsbed med løvfældende træer. I naturen vokser nogle arter på kalkstensgrund mens andre gror i tørvejord, men alle holder af den gode topdressing af bladmuld som naturligt fremkommer om efteråret.

Hepatica nobilis

Den mest udbredte art. Den vokser i Europa, Asien, Rusland og Amerika. Smukke glansfulde grønne, eller til tider marmorerede blade. Blomsterfarver er normal blå, men kan også være rød, lyserød og hvid, samt alle nuancer derimellem. Blomsten har som regel 7 kronblade, men kan variere og kan endda være dobbelt.

Hepatica nobilis var. pyrenaica

Denne varietet af H. nobilis, som kommer fra Pyrenæerne, har sølvfarvet marmoreringer på bladene. Blomsten kan være blå, lyserød eller hvid.

Hepatica nobilis var. glabrata

Der findes flere varieteter af den Europæiske art. Varieteten glabra der har hvide blomster og lysegrønne blade, der er uden hår. Den er mindre og mere langsomt voksende end selve arten.

Hepatica nobilis 'Picos Strain'

Picos Strain findes i flere farve varianter. Den får fine marmorerede  blade og store blomster.

Hepatica nobilis
'Prickel'

En plante med prikkede blomster, vi købte for et par år siden.

Hepatica nobilis 'Crema'

En blad form som  får krusede blade og bliver brugt til at fremavle forskellige bladformer. Blev bl.a. brugt af Severin Schlyter fra Lund, Sverige

Hepatica insularis

Hjemmehørende i Korea. Blomsten der som regel er hvid, sjælden andre farver, kommer i marts-april, sammen med bladene. Denne art kræver meget dræn og den kan være en varietet af H. nobilis.

Hepatica x media 'Millstream Merlin'

En smuk introduktion af Lincoln Foster. Store blå blomster uden støvdrager, der skulle få en grøn center. Hepatica x media er en krydsning imellem H. nobilis og H. transsilvanica. På etiketten der sat ved planten, stod der at det sandsynlig var en krydsning imellem H. nobilis og H. acutiloba, dette kan ikke passe pga. bladets form.

Hepatica transsilvanica

Hjemmehørende i Ungarn og Rumænien, hvor den forekommer på stejle skråninger i løvfældende løvskove under en hel del tørre forhold end for H. nobilis. Bladene, der sjælden overvinter, er tandede, 5 fligede og mere lysegrøn end hos H. nobilis. Blomsten er mere lyseblå og større end hos H. nobilis. Som hos H. nobils findes der lyserøde, hvide og dobbelte former, samt mange navnesorter. Kalkelskende som H. nobilis.

Hepatica japonica

Hepatica japonica der gror på den Østlige og Nordlige halvdel af hovedøen Honshu er generel mindre end den europæiske H. nobilis. Farven er som regel hvid dog kan lyserød, mørk- purpur og rødt forekomme. Dyrkes som H. nobilis men er ikke så hårdfør som denne.

Hepatica japonica
Kultivar

De japanske kultivar stammer fra muterede former man fandt i naturen, for ca. 30 år siden. De japanske kultivar er typisk opdelt i ni typer, dog har den massive krydsnings arbejde gjort, at det i dag kan være vanskelig at se hvilken type nogle kultivar tilhører. Første år efter deling, kan de japanske kultivarer, falde ud som enten enkelt eller fyldt form.