Tilbage til start | Back to start

                          Orkideer Beskrivelse    

Cypripedium

 

 Orchis/Cypripedium list

 
Calanthe Takane Hybrid

En gruppe af enestående næsten stedsegrønne hybrider. Lavet ved at krydse C. sieboldii med C. discolor.

Calanthe tricarinata

En nem orkide hjemmehørende i Asien. Blomstre i det tidlige forår og har stedsegrønne blade. Foretrækker en halvskygget placering, i en spagnumholdig, veldrænet jord. Findes i flere farver nuancer af gul, grøn og rød.

Dactylorhiza alpestris

Alpe Gøgeurt. Som navnet siger, har denne Gøgeurt sin udbredelsesområde i Alperne. Den foretrækker en lyst placering i en neutral til let sur, fugtig jord. Den minder en del om Dac. majalis, men er som regel mindre.

Dactylorhiza elata

Høj Gøgeurt bliver 40-100 cm. høj. Forekommer fortrinsvis lyst på en fugtig til meget fugtig, kalkrig jord. Min erfaring med denne art er at den angribes sjældent svamp.

Dactylorhiza elata "Lydia"

En navnsort af Høj Gøgeurt som jeg har fundet i en planteskole i England.

Dactylorhiza maculata

Plettet gøgeurter er som underarten ssp. fuschii meget variabel. Den bliver omkring 20-60 cm. høj og forekommer både på lyse og skyggede steder. Gror i en sur, fugtig til meget fugtig jord.

Dactylorhiza maculata ssp. fuschii

Skov-gøgeurt er meget variabel. Den adskiller sig bl.a. fra D. maculata ved at have en butte spids på de nederste blade. Den forekommer både i fuld lys og skygge, på kalkrig jord i kær og på fugtige enge, samt i tørre skovområder.

Dactylorhiza sambucina Nordisk Hylde-gøgeurt gror på både tør og fugtig, kalkrig til svag sur jordbund, i fortrinsvis fuld sol. Blomsten der både kan være gul og purpur, dufter af hyld deraf navnet.
Dactylorhiza traunsteinerii

Traunsteiners Gøgeurt 20-40 cm. høj, med plettede eller uplettede blade. Forekommer i en meget fugtig, kalkrig jord, i fuld lys til halvskygge.

Epipactis palustris Renata

Jeg har ikke kunnet finde informationer om Epipactis palustris Renata, men jeg tror det er en kultivar af Epipactis palustris, der på dansk hedder Sump Hullæbe. Foretrækker som arten en placering i fuld sol. I naturen gror Sump Hullæbe på fugtig kalkrig jord f.eks. enge. Jeg dyrker den i spagnum bede og tilføre jorden kalk omkring planten om foråret.

Epipactis royleana

Nævnes af nogle botaniker som et synonym for Epipactis gigantea.

Epipactis veratrifolia

Asiatisk Hullæbe gror i naturen på en mere fugtig og kalkholdig jord end Sump Hullæbe. I min have dyrker jeg den i samme bed som Epipactis palustris Renata og giver den de samme vækst betingelser.  Den kan blive op til 120 cm. høj, sjælden mere, hvilket er højere end Sump Hullæbe, der normal kun bliver op til 60 cm. høj.

Orchis mascula Tyndakset Gøgeurt gror både i fuld lys og skygge. Som D. sambucina forekommer den både på tør og fugtig, kalkrig til sur jordbund.
Poneorchis graminifolia

Det japanske navn er UCHOORAN og betyder "sommerfugle vinger orkidé" Denne lillebitte orkidé har ganske prangende blomster, ligesom små sommerfugle. UCHOORAN har ikke en lang tradition for dyrkning, men den er blevet populær som potte plante i løbet af de seneste 30 år. Tidligere alpine planteentusiaster værdsatte unavngivne kultivarer, indsamlet fra naturen. I de seneste år har nogle entusiaster specialiseret sig i avl af nye kultivarer. Nu er der hvert år i Japan nogle opdrættere som skaber nye kultivarer. Derfor kan kunderne nu ofte købe dem som potteplanter for sommersæsonen.